Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rosalinda
|
Wysłany: Sob Wrz 23, 2023 7:54 pm Temat postu: Zaawansowane techniki w fotografii makro - Pytania i Porady |
|
|
Cześć wszystkim! Chciałbym zacząć rozmowę na temat fotografii makro. Ostatnio zainteresowałem się tym rodzajem fotografii, ale mam kilka pytań. Jakie są najlepsze ustawienia aparatu do robienia zdjęć makro? Czy muszę inwestować w specjalny obiektyw makro, czy istnieją sposoby na osiągnięcie dobrych efektów bez niego? Jakie są najlepsze źródła światła do fotografii makro, a może ktoś może polecić mi jakieś przykłady zdjęć makro, które są inspirujące? |
|
Powrót do góry |
|
 |
nona56
|
Wysłany: Sob Wrz 23, 2023 8:34 pm Temat postu: |
|
|
Świetnie, że zainteresowałeś się fotografią makro. To fascynujący rodzaj fotografii! Jeśli chodzi o ustawienia aparatu, to warto używać trybu manualnego, aby mieć pełną kontrolę nad ekspozycją. Co do obiektywu, oczywiście obiektyw makro to najlepszy wybór, ale można też spróbować przedłużek makro lub odwróconego obiektywu. Co do źródła światła, często używa się odbłyśników i światła bocznego, aby uwypuklić detale. Oto link do Depositphotos, gdzie znajdziesz wiele makro zdjęcia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
tomek45
|
Wysłany: Nie Wrz 24, 2023 9:33 pm Temat postu: |
|
|
Też jestem fanem fotografii makro. Jeśli chodzi o sprzęt, to warto wspomnieć o statywie. Fotografowanie makro wymaga stabilności, a statyw może pomóc w osiągnięciu ostrości i precyzji. Co do kompozycji, polecam eksperymentować z głębią ostrości i kadrowaniem, aby nadać zdjęciom makro interesujący charakter. A jeśli macie jakieś pytania dotyczące konkretnej tematyki makro, np. fotografii kwiatów, owadów czy kropli wody, chętnie się nimi podzielę! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|